Почистване на компютър от прах
намерете ни01


ТМТ ЕООД е дистрибутор на търговски софтуер Янак Софт.

Почистване на компютър от прах

Здарвейте
В тази статия ще наблегнем на замърсяването на компютъра и лаптопа от прах.

Замърсяването води до прегряване на дадени компоненти било то процесор, видео карта, чипсет в следствие на което те мога да бъдат увредени. Едни от най уязвимете места са видео карта, чипсет и кондензаторите по дънната платка и захранващия блок. Не е за подценяване и процесора но практикат показва че той издържа доста на прегряване и трудно може да изгори но в никакъв случай не става въпрос че трябва да бъде подложен на прегряване. Ако забележите че компютъра ви е станал по шумен то със сигурност е доста прашен и вентилатора на процесора просто започва да върти на по високи обороти за да се охлади. Ако компютъра ви вече е стигнал до положение че се изключва то незабавно има нужда от почистване. Неможе да се каже на какъв период се прави профилактика на дадена компютърна система или лаптоп защото това зависи от мястото където се използва. В силно запрашени помещения или помещения с цигарен дим се препоръчва профилактиката да се извършва на 6 м. а в останалите случаи на 12 м.

По серизони полседици може да има замърсяването на лаптоп тъй като при него в следствие на ненавременно почистване изгаря видео карата или чипсет а в някои случай и двете, а подмяната на тези компоненти е на цена около 200 лв с ДДС.

Ето и някой програми с който да следите температурата на вашата система
http://www.hwinfo.com/files/hw32_426.zip
www.alcpu.com/CoreTemp/
www.almico.com/speedfan.php


В следващата статия ще опишем по подробно как да почисте своя компютър от прах.2021, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни
Почистване на компютър от прах