POS система POSIFLEX KS-7515 FanFree втора употреба

Замърсяването води до прегряване на дадени компоненти било то процесор, видео карта, чипсет, в следствие на което те мога да бъдат увредени.

Едни от най уязвимете места са видео картачипсет и кондензаторите по дънната платка и захранващия блок. Не е за подценяване и процесора но практикат показва че той издържа доста на прегряване и трудно може да изгори но в никакъв случай не става въпрос че трябва да бъде подложен на прегряване.

Ако забележите че компютъра ви е станал по шумен то със сигурност е доста прашен и вентилатора на процесора просто започва да върти на по високи обороти за да се охлади. Ако компютъра ви вече е стигнал до положение че се изключва то незабавно има нужда от почистване. 

Неможе да се каже на какъв период се прави профилактика на дадена компютърна система или лаптоп, защото това зависи от мястото, където се използва.

В силно запрашени помещения или помещения с цигарен дим се препоръчва профилактиката да се извършва на 6 м. а в останалите случаи на 12 м.

По серозни последици може да има замърсяването на лаптоп, тъй като при него в следствие на ненавременно почистване изгаря видео карата или чипсет, а в някои случай и двете, а подмяната на тези компоненти е на цена около 200 лв с ДДС.

Ето и някои програми, с който да следите температурата на вашата система:

http://www.hwinfo.com/files/hw32_426.zip
www.alcpu.com/CoreTemp/
www.almico.com/speedfan.php

Вашият коментар